Bereidingstijd

Bij elk recept voor de slowcooker staat de bereidingstijd en de stand die je moet gebruiken. Die kun je naar eigen behoefte aanpassen.

Let daarbij op het volume van de slowcooker die is gebruikt! Met een gevulde slowcooker van 3,5 liter is de bereidingtijd korter dan bij een gevulde slowcooker van 6,5 liter. De bereidingstijd varieert met de temperatuur. Voor ons apparaat – een Morphy Richards slowcooker van 3,5 liter – geldt:

  • De medium-stand is geschikt voor een kooktijd van 6-8 uur.
  • De low-stand is geschikt voor een kooktijd van 8-10 uur.
  • De high-stand is geschikt voor een kooktijd van 4-6 uur.

Met de stand kun je ‘spelen’. Afhankelijk van de tijd waarop je de ingrediënten in de slowcooker wilt doen en hoe laat je wilt eten, kies je de juiste stand:

  • 6-8 uur op low staat gelijk aan 4-6 uur op medium of 3-4 uur op high
  • 8-10 uur op low staat gelijk aan 6-8 uur op medium en 5-6 uur op high
  • 10-12 uur op low staat gelijk aan 8-10 uur op medium en 7-8 uur op high

Je kunt ook eerst de high-stand gebruiken en na een paar uur overschakelen op een lagere stand.

Probeer de verleiding te weerstaan om het deksel vaak op te tillen! Er ontsnapt dan warmte. De kooktijd wordt er per keer tien tot vijftien minuten langer door.

Is het gerecht klaar, maar wil je nog even wachten met eten? Als je de slowcooker uitschakelt, houdt het deksel de aardewerken schaal nog wel een half uur warm. Wil je het gerecht langer warmhouden? Zet de slowcooker dan op ‘low’.

Heb je te veel vocht in je gerecht? Schep er dan wat vocht uit. Eventueel kun je de slowcooker op de stand ‘high’ zetten en het deksel er een halfuur tot drie kwartier af laten.