Tips voor gebruik

De aardewerken schaal is het kwetsbaarste deel van de slowcooker. Enkele tips.

  • De schaal.

    De schaal.

    Om krassen te voorkomen, kun je het beste plastic of houten roerspatels en opscheplepels gebruiken.

  • Doe de slowcooker pas aan als de aardewerken schaal er al in staat. Doe je het andersom, dan kan het keramiek barsten.
  • Voorkom te grote temperatuurswisselingen. Laat de aardewerken schaal en het glazen deksel eerst afkoelen voor je ze afspoelt met koud water. Andersom kun je de aardewerken schaal beter ook niet vanuit de koelkast meteen laten verwarmen. Als je de avond van tevoren al de ingrediënten hebt voorgesneden, kun je die dus het beste even ergens anders in bewaren in de koelkast.
  • De aardewerken schaal kan niet op het fornuis gebruikt worden. Zet ‘m ook niet in de oven of de vriezer.
  • Zie je instructieboekje voor de vraag of de aardewerken schaal in de afwasmachine of vaatwasser kan (wij denken van niet, zie onderaan). Met de hand afwassen is in elk geval veilig. Gebruik geen schuurspons om beschadigingen te voorkomen.
  • Het apparaat hoeft niet afgewassen te worden (dat is zelfs gevaarlijk – het is een elektrisch apparaat). Neem het af met een iets vochtig doekje, en laat helemaal drogen voordat je het apparaat weer inschakelt.
  • De aardewerken schaal is op de onderrand niet helemaal geglazuurd. Via die plekjes kan er vocht in het aardewerk van de schaal komen, wat kan zorgen dat de aardewerken schaal gaat barsten tijdens het slowcooken. Zet de aardewerken schaal dus niet zomaar in een teiltje met water: dan trekt het water van onderaf in de schaal.

Je kunt natuurlijk wel water in de aardewerken schaal doen – dat kan geen kwaad :-).