SlowCooker kiezen & kopen

Wil je een slowcooker kopen? Bedenk dan hoe groot de slowcooker moet zijn, of er een timer op moet zitten, welke kleur je vind passen in de keuken, wat voor vorm schaal er in de slowcooker zit, of er hulpstukken bij nodig zijn en natuurlijk welk merk je prefereert.


Slowcooker kopen? Dit kan bij verschillende internetwinkels, bijvoorbeeld bij bol.com:

Inhoud

Als je een slowcooker gaat kopen, bedenk dan van tevoren hoeveel volume je nodig hebt. Standaard zijn een inhoud van 3,5 liter en 6,5 liter. Er zijn ook eenpersoons slowcookers met 1,5 liter inhoud.

In een slowcooker van 3,5 liter kun je maximaal 2,5 liter eten bereiden. Doorgaans is dat voldoende voor vier volwassenen. Heb je vaak eters over de vloer of een groot gezin? Dan is de 6,5 liter waarschijnlijk handiger. Daarin kun je 4,5 liter eten klaarmaken. Bedenk daarbij dat het eten in een gevulde slowcooker sneller gaart dan in een slowcooker die voor minder dan de helft vol is. En dat een grote slowcooker meer opbergruimte vraagt dan een kleinere.

Timer

Een andere keus is of je er een timer op wilt. Met een timer schakelt de slowcooker zichzelf uit na de ingestelde tijd. Na de ingestelde kooktijd schakelt de pan automatisch over op de warmhoudstand. Zonder timer moet je de slowcooker zelf uitschakelen.

Zelf hebben we geen timer op de slowcooker. Tot dusver heeft dat nooit problemen opgeleverd. Het komt niet zo precies hoe lang het eten gaart, en we plannen van tevoren toch dat we thuis zijn rond etenstijd. Een alternatief kan een tijdschakelklok zijn die tussen stekker en stopcontact geplaatst wordt (let er wel op dat onbereid voedsel niet te lang op kamertemperatuur staat in verband met bederf).

Kleur

In het algemeen zijn slowcookers uitgevoerd in wit of glanzend-metaal, met zwarte accenten. Voor zover wij gezien hebben is de aardewerken pot zwart.

De schaal

De meeste slowcookers hebben een aardewerken binnenschaal, die stevig, zwaar en zeer bruikbaar is. Er zijn modellen met aardewerken schalen die ook in de magnetron geplaatst kunnen worden of in de oven. Een paar modellen slowcookers bevatten een aluminium of roestvrijstalen schaal.

Een ander verschil is de vorm van de schaal: rond of ovaal. Een ronde kleine slowcooker heeft als nadeel dat langere stukken vlees (bv. kippenbout) niet makkelijk passen. In de ovalen kleine slowcooker passen kippenbouten prima.

Hulpstukken

In sommige slowcookers kun je in de aardewerken schaal een hulpstuk plaatsen (bv. een kleine grilplaat) waarom een gerecht kan garen (zelfs een soort cake).

Merken

Bekende fabrikanten van slowcookers zijn Morphy Richards, Bestron en Cuisinart. In het buitenland kun je ze krijgen vanaf ongeveer 30 euro, in Nederland vanaf ongeveer 60 euro.

Zie bijvoorbeeld:

 

Een gedachte aan “SlowCooker kiezen & kopen

  1. Pingback: 9 tips voor koken met chronische pijn (Boek en Steun .nl)