De slowcooker

Een slowcooker is een aardewerken schaal met een bijbehorend metalen frame met verwarmingselement. Makkelijk gezegd: een schaal die je in een pan zet met een stekker eraan. De schaal is mooi genoeg om hem als serveerschaal op tafel te zetten.

De slowcooker.

De slowcooker.

De schaal.

De schaal.

In landen als Engeland en de Verenigde Staten heeft bijna ieder huishouden wel een slowcooker, ook bekend als ‘crockpot’. In Nederland is de slowcooker nog niet zo bekend, al is hij bezig aan een bescheiden opmars.

Sinds de herfst van 2011 kun je bij bol.com ook een slowcooker kopen voor een heel redelijke prijs. Hier zetten we de verschillende keuzemogelijkheden op een rij. Ook gaan we in op moderne én klassieke alternatieven.

Wat koop je?

Een slowcooker bestaat uit drie onderdelen:

  • de aardewerken schaal: hierin wordt het voedsel bereid.
  • het deksel (vaak van glas): dat houdt de warmte in de schaal.
  • het apparaat: dat bevat de verwarmingselementen, een aan/uit schakelaar en High/Low/Medium-stand, en soms ook een timer.

Meestal zitten de verwarmingselementen aan de zijkanten van de slowcooker, waardoor de aardewerken schaal van twee kanten verwarmd wordt. De kookstanden zijn dan vaak High en Low, en soms ook Medium.

Een variant van slowcookers, de multi-cooker genaamd, heeft onderop het verwarmingselement, en een knop om de termperatuur in graden in te kunnen stellen. Deze verwamt de aardewerken schaal dus alleen van onderen – wat iets minder handig is.

De naam ‘crock-pot’ is een merk ® van Rival Manufacturing Company; de naam is generiek geworden en betekent eigenlijk hetzelfde als slow-cooker, crockpot en crockery cooker.

Tip: leuk souvenir

Ga je op vakantie naar Engeland of Amerika? Overweeg een slowcooker mee te nemen als souvenir! De aanschafprijs is er een stuk lager en er is veel keus allerlei winkels. Lees hier waar je op moet letten.