Hutspot met rookworst

Een Hollandse klassieker uit de slowcooker met sappige rookworst.

Ingrediënten

  • Ca. 1,3 kg aardappelen
  • Ca. 800 gram wortelen
  • 800 gram uien
  • 1 verse rookworst (ca. 250 gram)
  • Ca. 400 ml vegetarische bouillon
  • Zout, peper

Voorbereiden

  1. Schil de aardappelen, was ze, en snijd ze in stukken van 2 à 3 cm.
  2. Schil of schrap de wortelen, en snijd ze in stukken van 1 à 2 cm.
  3. Snipper de uien.
  4. Breng de aardappelen, de wortelen en de bouillon in een pan aan de kook.
  5. Schep met een soeplepel de aardappelen en de wortelen in de schaal van de slowcooker. Schud de schaal zachtjes zodat de ruimte goed wordt benut.
  6. Let op: voeg niet meteen te veel vocht toe.
  7. Verdeel de uien bovenop de aardappelen en wortelen. Schud nu de schaal nu weer zachtjes.
  8. Voeg nu met de soeplepel meer vocht toe uit de pan. Het moet net niet onder water staan. Voeg zonodig meer water (met of zonder bouillon) toe.
  9. Leg de rookworst bovenop (hoeft niet onder water te staan).

Bereiden

  1. Laat 6-8 uur sudderen in de Low stand.

Stampen

  1. Haal de rookworst uit de slowcooker en leg het apart (onder een deksel om het warm te houden).
  2. Schep doe de inhoud van de schaal in een (braad)pan, en giet het vocht uit de schaal in een maatbeker.
  3. Stamp de hutspot in de pan (en dus niet in de schaal van de slowcooker – die kan dan breken).
  4. Voeg een beetje vocht uit de maatbeker toe voor een meer smeuiige hutspot (beetje bij beetje, niet in 1x te veel).
  5. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveertip

  1. Lekker met mosterd.
  2. Voeg een klontje boter toe bij het stampen voor een romige smaak.