Provençaalse Runderstoofpot

Heerlijk stoofpotje met de smaak van de Méditerranée.

Ingrediënten

  • 3 el olijfole
  • 125 mager spek, in blokjes
  • 900g doorregen runderlappen, in blokjes van ca. 4 cm
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 rijpe tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 2 tl tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2,5 dl fruitige rode wijn
  • 1,5 dl runderbouillon
  • 1 bouquet garni
  • 1 kleine ui, met daarin 2 kruidnagels geprikt
  • geraspte schil en sap van ½ biologische sinaasappel
  • 1 el fijngehakte verse peterselie (ter garnering)
  • zout en versgemalen zwarte peper
Eten & kookboeken (468x60)

Voorbereiden

  1. Maak de groenten schoon en snijdt ze. Je kunt meer tomaten gebruiken als je dat wilt (neem dan iets minder bouillon of wijn.
  2. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan. Bak op middelhoog vuur al roerend het spek 4 tot 5 minuten, of totdat het bruin is en er vet vrijgekomen is.
  3. Schep met een schuimspaan het spek in de binnenpan en zet de slowcooker op hoog.
  4. Leg een deel van de blokjes vlees in een enkele laag in de koekenpan. Doe de pan niet te vol, want dan stoof het vlees gaar in zijn eigen sappen en wordt het niet mooi bruin. Bak een portie vlees in 6 tot 8 minuten rondom bruin.
  5. Schep een gebakken portie vlees in de binnenpan van de slowcooker, en braad de resterende portie(s) vlees op dezelfde manier. Voeg indien nodig extra olie toe.
  6. Doe de resterende olie en de ui in de koekenpan en fruit de ui ca 5 minuten op laag vuur.
  7. Voeg de wortels toe en bak ze in 5 minuten zacht.
  8. Roer de tomaten, tomatenpuree en knoflook erdoor en schep het geheel dan in de binnenpan van de slowcooker.
  9. Schenk de wijn en bouillon erbij en voeg het bouquet garni en de ui met kruidnagels toe.

Bereiden

  1. Doe de deksel op de slowcooker en zet de slowcooker op laag.
  2. Verwarm alles 5 à 7 uren, tot het vlees en de groenten zacht zijn.
  3. Voeg nog zout en peper naar smaak toe.
  4. Gooi het bouquet garni en de ui met kruidnagel weg.
  5. Roer tot slot de rasp, het sinaasappelsap en de peterselie erdoor.

Tip

Voor een magerdere variant, kun je aan het eind van het slowkoken nog het vet van het oppervlak scheppen.

Serveertip

Erg lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree.