Kip Jamaica

Kippenbouten in een kruidige saus met frisse hint.

Ingrediënten

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el boter
  • 8 kipdelen, zoals poten en bouten
  • Voor de saus:
    • 1 bosje lente-ui, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 rood scherp pepertje, zonder zaden en fijngehakt
    • 1 tl piment
    • ½ tl kaneel
    • 1 tl gedroogde tijm
    • ¼ tl verse nootmuskaat
    • 2 tl rietsuiker
    • 1 el bloem
    • 3 dl kippenbouillon
    • 1 el rode- of wittewijnazijn
    • 1 el limoensap
    • 2 tl tomatenpuree
    • zout & versgemalen zwarte peper

Voorbereiden

  1. Spoel de kipdelen schoon en dep ze droog met keukenpapier
  2. Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de kipdelen rondom bruin. Doe dit eventueel in porties als het niet in 1x past.
  3. Haal de kip met een schuimspaan ui de pan, laat het vet dus in de pan, en doe de kip in de binnenpan van de slowcooker.
  4. Zet de slowcooker alvast op ‘hoog’.
  5. Bak in dezelfde koekenpan de lente-ui, de knoflook en het pepertje ca. 4 a 5 minuten op een laag vuur tot alle ingrediënten zacht zijn.
  6. Voeg het piment, de kaneel, de tijm, de nootmuskaat en de suiker toe. Goed roeren.
  7. Strooi de bloem erover en roer alles nog een keer goed door.
  8. Schenk geleidelijk de bouillon erbij en roer tot het mengsel borrelt en indikt.
  9. Neem de koekenpan van het vuur.
  10. Voeg nu de azijn, het limoensap, de tomatenpuree en wat zout en peper toe.
  11. Roer dit voorzichtig door.
  12. Schenk de saus over de kip in de binnenschaal.

Bereiden

  • Laat 3 à 4 uren stoven op ‘hoog’ of tot de kip mals is.

Tip

Haal de kipdelen voor het serveren uit de slowcooker, en serveer ze op een schaal. Voeg eventueel zout en peper aan de saus toe, en serveer de saus in een sauskom. Heerlijk met rijst en sla.