Ierse stoofpot

Gevulde stoofpot met sappige worst

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 6 varkensworstjes
  • 4 dikke plakken bacon, gesneden in stukjes van 2,5 cm
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote vastkokende aardappelen, geschild en in dunne plakken gesneden
  • een paar blaadjes verse salie
  • 3 dl groentebouillon
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voorbereiden

  1. Verhit de olie in een koekenpan.
  2. Bak de worstjes op laag vuur 5 minuten zodat ze aan alle kanten bruin zijn maar niet helemaal gaar worden.
  3. Neem ze uit de ban en houd ze apart.
  4. Bak de bacon 2 minuten in de koekenpan.
  5. Voeg de ui toe en bak die goudbruin. Roer regelmatig.
  6. Pers de knoflook en voeg die toe. Bak alles nog 1 minuut.

Bereiden

  1. Leg de helft van de aardappelschijfjes onder in de schaal van de slowcooker.
  2. Lepel het bacon-uimengsel erop, breng alles op smaak met zout en peper en strooi de salie erover.
  3. Leg de rest van de aardappelschijfjes bovenop.
  4. Schenk de bouillon erover en leg de worstjes erop.
  5. Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker 3-4 uur op hoog of tot de aardappels zacht zijn en de worstjes door en door gaar.

Tip

Echt Iers is het als je er gestoomde groene kool bij serveert. Je kunt er ook een eenpansmaaltijd van maken door groente mee te laten stoven. Geschikte groente is bijvoorbeeld wortel (onderop leggen). Wij deden er ook nog courgette bij: ook lekker, alleen wordt het gerecht wat vochtiger en werd het dus meer een gevulde maaltijdsoep.