Gehaktbrood met tomatensaus

Heerlijk smeuïg gehaktbrood – zonder bakken of braden!

Dit gehaktbrood is een allemansvriend: dankzij de saus een favoriet van onze kids!

Ingrediënten

Voor de saus

  • 250 ml tomatenketchup
  • 2 eetlepels tomatenchutney
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels Worcestersaus
  • 1 theelepel mosterdpoeder

Voor het gehaktbrood

  • 1 grote wortel, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
  • 1 rode of groene paprika, in blokjes
  • 4 lente-uitjes, fijn gehakt
  • 150 gram doperwten (vers of diepvries)
  • 1 kg rundergehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 sneden volkorenbrood (zonder korst) in blokjes
  • 2 eieren, losgeklopt
  • zonnebloemolie
  • aluminiumfolie
Eten & kookboeken (468x60)

Voorbereiden

Maak eerst de tomatensaus:

  1. Meng de ketchup, chutney en suiker.
  2. Meng de Worcestersaus erdoor.
  3. Voeg het mosterdpoeder toe en meng het mooi glad.
  4. Bewaar in de koelkast.

Het mengsel voor het gehaktbrood:

  1. Neem een grote kom, waarin alle groenten en het gehakt ruim zullen passen: dat vergemakkelijkt het kneden.
  2. Meng eerst de groenten: wortel, bleekselderij, paprika, lente-uitjes en doperwten.
  3. Voeg dan het gehakt toe en de oregano en blokjes brood en voeg genereus zout en peper toe.
  4. Meng en kneed het gehakt en de groenten.
  5. Voeg een kwart van de tomatensaus toe, en daarna de geklutste eieren
  6. Kneed het gehaktbrood tot een mooi ‘deeg’.

De binnenschaal van de slowcooker voorbereiden:

  1. Met aluminiumfolie maak je een soort draagband om later het gare gehaktbrood heelhuids uit de binnenpan te kunnen tillen.
  2. Meet een strook aluminiumfolie af, lang genoeg om de bodem en twee tegenoverliggende zijkanten te kunnen bedekken.
  3. Vouw de strook aluminiumfolie 2x door de helft (je krijgt vier laagjes) voor de stevigheid
  4. Vet de binnenpan lichtjes in met (zonnebloem)olie
  5. Leg de strook folie over het midden van de binnenpan, en druk het tegen de bodem en binnenkanten aan.

Bereiden

  1. Doe het gehaktmengsel in de binnenpan: duw het stevig aan en zorg dat het mooi vlak ligt.
  2. Zorg dat het deksel goed past op de binnenpan – zonodig vouw je de uiteinden van de aluminiumstrook naar beneden.
  3. Bereid het gehaktbrood in ca. 6 uren met de slowcooker op de stand ‘laag’.
  4. Het gehaktbrood is gaar wanneer het los komt van de wanden van de binnenpan.
  5. Zet een ondiepe serveerschaal klaar.
  6. Zet de binnenschaal van de slowcooker naast de serveerschaal.
  7. Pak de uiteinden van de aluminiumstrook (evt. met ovenwanten). Hevel het gehaktbrood voorzichtig over naar de serveerschaal.
  8. De achtergebleven jus in de slowcooker kun je bewaren als basis voor een saus of soep.
  9. Warm de tomatensaus een beetje op en giet over het gehaktbrood.

Tip

Snijd de groenten (en brood) heel fijn, dat maakt een stevig gehaktbrood.

Mocht er gehaktbrood overblijven, dan kun je die prima, samen met het achtergebleven vocht, gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een rode gehaktsaus.

Serveertip

Erg lekker met geurige rijst!