Deze erwtensoep is een van onze favorieten. Vandaag hebben we een extra stevige versie gemaakt, zo een waar je lepel bijna rechtop in blijft staan.

Supersnert: vooraf.

Supersnert: bereid
Er stond een verjaardagsvisite bij een familielid op het programma, en het idee was dat we bij thuiskomst meteen op konden scheppen. De terugreis duurde twee uur langer dan normaal, omdat we stapvoets over de snelweg moesten rijden door hevige sneeuwval. Eenmaal thuis stond de soep ons pruttelend op te wachten. Bij het opscheppen vielen de spliterwten uit elkaar in een prachtige puree. Het zuurkoolspek viel uit elkaar en de worst was zo sappig dat je hem met je lepel in stukjes kon splitsen. Voortaan is dit is onze supersnert!
Ingrediënten
- 400 gram spliterwten
- 1 liter (runder)bouillon
- stukje zuurkoolspek (ca. 300 gram)
- 1 ui
- 1 prei
- een halve knolselderij
- 1 winterwortel
- 2 geschilde aardappel, in blokjes
- 1 verse rookworst (ca. 250 gram)
Voorbereiden
- Was de spliterwten en breng ze met de bouillon en het spek in een pan aan de kook. Schep het schuim eraf.
- Snijd alle groenten in stukjes.
- Voeg de groenten, de aardappel en de rookworst aan de soep toe en breng aan de kook.
Bereiden
- Doe de soep in de schaal van de slowcooker.
- Laat de soep 6-8 uur sudderen op ‘medium’. Roer tussentijds een keer door.
- Om de soep gladder te maken, kun je hem eventueel met de staafmixer pureren.
Serveertip
Klassiek met roggebrood en katenspek, of eigentijds met warme afbakbroodjes. Een puntje sambal of Worcestershiresaus geeft een pittige noot.