Kip in rode-wijnsaus en groenten.
Ingrediënten
- 8 drumsticks
- 6 plakjes gerookt spek, in stukjes
- 125 gram champignons, in plakjes
- 3,5 dl rode wijn (bv. shiraz, syrah of bourgogne)
- 2,5 dl kippenbouillon
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 wortels, geschrapt en in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 30 gram bloem
- zout en versgemalen zwarte peper
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 2 theelepels fijngehakte gember
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 el cognac
- 12 sjalotjes, gepeld
- gehakte peterselie
Voorbereiden
- Doe de champignons, wortels, bleekselderij en kruiden in de slowcooker.
- Bak de bacon uit in een droge braadpan en leg apart.
- Doe de bloem op een bord en vermeng met zout en peper. Wentel de kip erdoor.
- Bak de kip in het baconvet . Doe ze over in de slowcooker.
- Bak de uisnippers, gember en knoflook ca. 5 minuten in de pan. Schep dit mengsel in de slowcooker.
- Meng in een kom de tomatenpuree, wijn, bouillon, het bouillonblokje en de cognac.
- Schenk in de slowcooker, samen met de resterende bloem, de sjalotten en bacon. Roer alles door elkaar.
Bereiden
- Zet de slowcooker op ‘low’. Laat ca. 8 uur stoven. Evt. kun je de slowcooker eerst een uur op ‘high’ zetten en dan nog ca. 5 uur op ‘low’.
- Verwijder de kruidentakjes voor serveren. Bestrooi met peterselie.
Tip
Het originele recept ging uit van ontvelde en ontbeende kipkarbonades. Dat was ‘a hell of a job’. Vandaar dat we drumsticks adviseren. Waarschijnlijk zijn kippenbouten of zelfs kipfilet ook prima. Kipfilet is wel sneller gaar en heeft de neiging ‘droog’ te worden.
Lekker met aardappels en sperziebonen.