‘Coq au vin’

Kip in rode-wijnsaus en groenten.

Ingrediënten

  • 8 drumsticks
  • 6 plakjes gerookt spek, in stukjes
  • 125 gram champignons, in plakjes
  • 3,5 dl rode wijn (bv. shiraz, syrah of bourgogne)
  • 2,5 dl kippenbouillon
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 wortels, geschrapt en in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 30 gram bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 theelepels fijngehakte gember
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 el cognac
  • 12 sjalotjes, gepeld
  • gehakte peterselie
Eten & kookboeken (468x60)

Voorbereiden

  1. Doe de champignons, wortels, bleekselderij en kruiden in de slowcooker.
  2. Bak de bacon uit in een droge braadpan en leg apart.
  3. Doe de bloem op een bord en vermeng met zout en peper. Wentel de kip erdoor.
  4. Bak de kip in het baconvet . Doe ze over in de slowcooker.
  5. Bak de uisnippers, gember en knoflook ca. 5 minuten in de pan. Schep dit mengsel in de slowcooker.
  6. Meng in een kom de tomatenpuree, wijn, bouillon, het bouillonblokje en de cognac.
  7. Schenk in de slowcooker, samen met de resterende bloem, de sjalotten en bacon. Roer alles door elkaar.

Bereiden

  1. Zet de slowcooker op ‘low’. Laat ca. 8 uur stoven. Evt. kun je de slowcooker eerst een uur op ‘high’ zetten en dan nog ca. 5 uur op ‘low’.
  2. Verwijder de kruidentakjes voor serveren. Bestrooi met peterselie.

Tip

Het originele recept ging uit van ontvelde en ontbeende kipkarbonades. Dat was ‘a hell of a job’. Vandaar dat we drumsticks adviseren. Waarschijnlijk zijn kippenbouten of zelfs kipfilet ook prima. Kipfilet is wel sneller gaar en heeft de neiging ‘droog’ te worden.

Lekker met aardappels en sperziebonen.