Citruscurd

Fris zoet en zuur tegelijk.

Ingrediënten

 • 125 gram ongezouten boter
 • 300 gram witte basterdsuiker
 • sap en geraspte schil van twee citroenen
 • sap en geraspte schil van twee limoenen
 • vier eieren, geklutst
 • twee schone jampotjes
 • 1 pot of schaal die in de slowcooker past

Voorbereiden

 1. Doe de boter en de suiker in een steelpan. Voeg de fruitschilletjes toe en daarna het sap. Verhit 2 tot 3 minuten, af en toe roerend, tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
 2. Klop de eieren in een kom en zeef ze boven het citroenmengsel. Roer alles goed door elkaar.
 3. Dit mengsel moet niet direct in de slowcooker: het komt in een schaal of potje die in de slowcooker past. Misschien past een (klein) ovenschaal? Of een (lage) jampot?
 4. Schenk het mengsel in een schaal of potje(s): gebruik eventueel meerdere potjes. Schenk het mengsel erin en dek schaal of potten af met folie.

Bereiden

 1. Zet de schaal of pot in de slowcooker. Giet voorzichtig heet water (naast de schaal of pot) in de slowcooker tot halverwege de zijkant.
 2. Doe het deksel op de slowcooker en zet de stand 3-4 uur op ‘low’, tot het mengsel in de schaal of pot heel dik is. Roer tussentijds 1 tot 2 keer om.
 3. Schep voorzichtig water uit de slowcooker zodat de schaal of de potjes op de bodem van de aardewerken schaal staan. Nu kun je ze pakken, eventueel met een ovenhandschoen.
 4. Schenk eventueel de citruscurd over in andere jampotjes en sluit ze goed af. Bewaar de potjes in de koelkast en eet de inhoud binnen een maand op.

Tip

Gebruik witte basterdsuiker voor een gele citruscurd. Met bruine basterdsuiker kleurt de curd bruin.

Denk niet dat je curd mislukt is als hij heel vloeibaar lijkt. De onze werd alsnog dik toen hij afgekoeld was in de koelkast.

Serveertip

Zelfgemaakte citruscurd is een leuk cadeau. Lekker bij toetjes, op brood of voor een taartje.