Boeuf bourguignonne

Klassiek stoofpotje met stevige rode wijn en sjalotjes.

Ingrediënten

  • 250 gram magere gerookte spekblokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • ca. 900 gram runderriblappen, gesneden in blokjes van ca. 2 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 25 gram ongezouten boter
  • 12 kleine uitjes of sjalotjes
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 150 ml runderfond
  • 450 ml volle rode wijn, bijvoorbeeld een bourgogne (Burgundy)
  • 3 takjes peterselie
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm rozemarijn
  • 140 gram champignons, in plakjes
  • 3 wortels, in plakjes
  • zout en peper

Voorbereiden

  1. Bak de spekjes in een braadpan tot ze lekker knapperig worden. Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic doos, voeg de helft van de stukjes rundvlees toe, doe het deksel erop en schud. Doe dit ook voor de andere helft.
  2. Haal de spekjes uit de braadpan met een schuimspaan, en leg ze op een bord.
  3. Voeg nu de olie toe aan de braadpan en laat heet worden.
  4. Bak nu, in porties van een kwart, de rundvleesstukjes mooi bruin (ca. 5 minuten per portie). Haal het vlees uit de braadpan met een schuimspaan, en leg ze op een bord.
  5. Doe nu de boter in de braadpan en laat smelten. Bak de uien, knoflook en wortels gedurende ca. 5 minuten.
  6. Voeg de spekjes en rundvleesblokjes weer toe. Giet de fond erbij en de rode wijn. Laat al roerend aan de kook komen. Roer de aanbaksels los van de bodem.

Bereiden

  1. Doe de inhoud van de braadpan in de aardewerken schaal van de slowcooker. Voeg de kruiden toe en doe het deksel erop.
  2. Zet de slowcooker op ‘low’ en laat het vlees 7 uur stoven.
  3. Voeg daarna de gesneden champignons toe en roer 1x goed door. Doe het deksel er weer op, en stoof nog eens 15 minuten op ‘high’. Verwijder voor het opdienen de kruiden.

Tip

Vind je de saus te dun? Dan kun je die verdikken met wat maïzena. Neem een beetje saus uit de schaal, maak een papje in een kommetje met een beetje maïzena (lees op de verpakking welke hoeveelheid ze aanraden). Voeg het papje toe aan de saus, roer even goed door. Laat het vlees een half uurtje langer stoven.

Serveertip

Lekker met gekookte krieltjes of rijst.